POMEN PILINGOV ZA ZDRAVO IN SIJOČO KOŽO  1del

POMEN PILINGOV ZA ZDRAVO IN SIJOČO KOŽO 1del

Tokrat se bom omejila na pilinge, ki jih uporabljamo doma kot del redne lepotne rutine nege kože. Poleg čiščenja so po mojem mnenju nepogrešljiv del osnovne lepotne rutine za zdravo in sijočo kožo. Mnogo strank se jih boji češ da tanjšajo kožo, vendar je ravno nasprotno, kožo spodbujajo k hitrejšemu obnavljanju. Previdni moramo biti le pri pravilni izbiri pilinga glede na tip/stanje kože.

Piling pomeni delno ali popolno odstranjevanje rožene plasti in ostalih globjih plasti epidermisa (vrhnjice).

Rožena plast ali stratum corneum se nahaja na površini vrhnjice. Dejansko je to zunanja plast vrhnjice, ki je v neposrednem stiku z okolico. V glavnem je sestavljena iz odmrlih celic, imenovanih korneociti, ki so pravzaprav prazne keratinaste celice in tvorijo ‘film’ na površini kože.

Koža, kateri ne odstranjujemo redno odmrlih celic se torej sestoji iz neenakomernega sloja odmrlih celic, ki so po eni strani brez življenja, po drugi strani pa zaradi svoje sestave absorbirajo kar precej učinkovin, ki jih s kremami in serumi nanašamo in tako preprečijo njihovo penetracijo v globje plasti epidermisa.

Zato taka koža izgleda pusta, brez sijaja, neenakomernega reliefa, v primeru aktivnega delovanja lojnic pa se mašijo pore, prihaja do ogrcev, komedonov in mozojlčkov.

KAKŠNE PILINGE POZNAMO?

PILING (ali dermoabrazijja) kot TRETMA : kislinski pilingi, laserski pilingi, piling z ultrazvokom, diamantni piling, hydra dermoabrazija, piling s kristali.

PILING kot IZDELEK za domačo uporabo:

Mehanski piling vsebuje mehanske mikrodelce, ki nežno luščijo odmrle celice; boljša izbira je piling, ki vsebuje manjša in enako velika mikrozrnca, da ne poškodujejo kože hkrati pa omogočajo enakomerno luščenje. Primeren je za mešane do mastne in zadebeljene kože.

Encimski piling s pomočjo encimov oslabi povezave med odmrlimi celicami, ki se tako nežno odluščijo.Hkrati spodbuja celično obnovo. Primeren je za občutljive kože.

Kislinski piling (površinski) so meni najljubša izbira, saj rešujejo veliko težav. Najbolj popularni so pilingi z alfa-hidroksi kislinami (AHA). AHA kisline delujejo eksfoliativno, tarča so korneodesmosomi (povezave med odmrlimi celicami), ki oslabijo in tako se odlušči odmrla plast. S tem pospešijo obnavljanje celic epidermisa. Razen tega delujejo protivnetno, vplivajo na sintezo epidermalnih lipidov in na hidracijo epidermisa. Intenzivnost luščenja po AHA pilingu bolj odvisna od pH vrednosti AHA kislin (nižja je pH vrednost, globje penetrira piling).

V naravi so AH kisline prisotne v različnih plodovih rastlin in največkrat v sadju, zato jim rečemo sadne kisline. Favoriti med njimi so glikolna, mlečna, vinska, mandljeva kislina. Običajno kozmetični izdelki in pilingi vsebujejo sintezirane AH kisline, lahko so tudi naravnega izvora: glikolna, ki je pridobljena iz sladkornega trsta in grozdja, mlečna iz borovnic in jabolk, jabolčna iz jabolk in paradižnika, mandljeva iz koščic grenkega mandlja in koščic drugega sadja.

Učinke AHA kislin lahko razdelimo na nespecifični eksfoliativni učinek in specifične učinke, ki so odvisni od kemične zgradbe vsake posamezne AHA kisline, na primer bolj izražen vlažilni ali belilni učinek.

Načeloma delujejo vse AHA kisline antibaktericijsko, seboregulacijsko, pospešujejo celično regeneracijo, stimulirajo sintezo kolagena, lepo osvežijo povrhnjico kože, zgladijo površinske gubice.

Prednost površinskih AHA pilingov je ta, da praktično nimajo kontraindikacij, lahko se izvajajo celo leto, previdni moramo biti le pri izpostavljanju UV žarkom, zato je priporočena UV zaščita skozi vse leto. UVB zaščita v hladnejših mesecih je lahko nižja (SPF 20), sicer pa SPF30+, hkrati je pomembno da uporabljamo dobro UVA zaščito tako v hladnejših kot toplejših delih leta.

Preverite, kakšne pilinge za domačo uporabo imamo na voljo v našem salonu TUKAJ

Alenka Fefer Grubar

Lastnica salona Moments

Vsi komentarji

Pustite odgovor

Izdelek dodan v primerjavo