VSE O CELULITU

VSE O CELULITU

CELULIT

Celulit se najlažje odstranjuje v zgodnji fazi. Odprava celulita je najbolj uspešna, če v svoj življenski slog uvrstimo zdrav način prehranjevanja, redno telesno aktvinost in dovolj tekočiine (1l na 25kg telesne mase). Razne kreme in geli za domačo uporabo (ki vsebujejo zelene alge, kofein, izvlečke bršljana, divjega kostanja, breze, guarana) med terapijami pomagajo pri dodatnem spodbujanju izločanja vode, lipolize ali cirkulacije, vendar njihova samostojna uporaba ne prinese spodbudnih rezultatov, razen, ko je celulit v 1.fazi in če gre za mlado osebo.

Da bi celulit odstranili je potrebno:

-zmanjšati obseg maščobnih celic

-izboljšati mikrocirkulacijo (boljša prekrvavitev, dovajanje hranil)

-izboljšati delovanje lifmfnega sistema (odvajanje toksinov)

-učvrstiti kožo (s tem bo tudi celulit manj viden)

V kolikor je celulitu pridružena starost nad 40 let, ITM 25+, zastajanje vode, se odprave celulita lotimo s kombinacijo različnih terapij za odpravo celulita, ki vam ji ob predhodnem posvetu, individualno prilagodimo oziroma svetujemo.

 

KAJ JE CELULIT?

Celulit je maščobno tkivo, ki ga je v primerjavi z navadno maščobo težko odpraviti. Je želatini podobna snov (sestavljena iz maščobe, vode in toksinov).

Celulit nastane:

- zaradi zastoja tekočin v tkivih,

- zaradi določenih karakteristik ženskega vezivnega tkiva (septa-kolagenska vlakna pri ženskah potekajo pravokotno na usnjico),

- pomemben vpliv hormonov (estrogena), dokaz v puberteti, med nosečnostjo, po hormonskih zdravljenjih, tudi kontracepciji, vplivna tudi genetska pred-dispozicija.

Celulit je posledica nezdravega načina življenja, nepravilne prehrane, premalo gibanja, genetike (kopičenja maščobnih celic) in hormonskih sprememb.

Mehanizem nastanka celulita:

Če se maščobne celice povečajo (če se zredimo), maščobne celice zapolnijo prostor med septami, ki pri ženskah potekajo pravokotno na dermis. Zaradi večjega volumna maščobnih celic, le te neenakomerno pritiskajo navzgor na dermis in epidermis, tako pride do videza pomarančne kože (bolj čvrsta je koža, manj bo celulit viden). Povečanje maščobnih celic pritiska tudi na krvne in limfne žile, kar povzroča zastoje v cirkulaciji, zmanjša se pretok krvi in limfe, upočasni se limfni sistem. Prav tako se zmanjša presnova, slaba prekrvavitev po vodi do propadanja vezivnega tkiva. Sprememba mikrocirkulacije je povezana povečanjem medceličnega pritiska zaradi nezadostne prepustnosti, pretok krvi se zmanjša. Nepropustost vodi do povečanja koncentracije proteinov v medcelični tekočini, ki ima za posledico zabuhlost, zastajanje tekočin, slabšo preskrbo tkiva s kisikom, kar privede do sprememb v tkivu. Kolagenska vlakna - septa v podkožju se skrajša, to pa še dodatno poslabša videz pomarančaste kože - celulita.

Pri moških je zaradi razporeditve kolagenskih vlaken – septe pod kotom 45 pritisk ob povečanju maščobnih celic na zgornje plasti kože dokaj enakomeren. Zato moški (vsaj v večini primerov) nimajo celulita.

Vsi komentarji

Pustite odgovor

Izdelek dodan v primerjavo